top of page

 אנטי ממסד

 

 

 

 

שם הסטודנט: דור שאול

מנחה: אדר' צבי גרש

מיקום : דרום תל אביב

אדריכלות יכולה להיות מיוחסת לתוצר של תרבות מסוימת או כמדיום היכול להשפיע על תרבות עכשווית. אך מה קורה כאשר התרבות העכשווית הינה תמהיל מעורבב של תרבויות שונות הנובע מנדידת חברות תחת מגבעת הגלובליזציה, המפוררת את ה"כאן ועכשיו"?

 

מדינות המערב שזורות אחת בשנייה כמעט בכל הבחינות וכיום קצב החיים והתנועה המרחבית של אנשים כל כך מהירים, שלמקום יש פחות ופחות השפעה עלינו. אנחנו לא שוהים במקום, אנחנו צורכים אותו. כיאה לחברה קפיטליסטית כלל עולמית, האדם הפרטי משיל מעליו את “עול” הלאום והופך אינדיבידואל. כך שהוא רשאי לנוע על פני כדור הארץ בחופשיות ובנוחות וככל שהפיתוחים הטכנולוגים מוצלחים יותר, כך הוא עושה זאת ביתר קלות.

 

מה מקומן של המדינה ומוסדותיה בעידן בו תושביה יכולים לעזוב אותה אך באותה נשימה לקבל תושבים אחרים, שונים, מהגרים, עקורים, פליטים? תושבים שאינם חלק מהתרבות הכלל עולמית המערבית, ואינם מתאימים לתבנית הממסדית של המדינה האומנת. תרבות שוליים המתפתחת, יוצרות לה מוסדות פרטיים, בצורתם הטבעית והבסיסית ביותר, ללא השחתה של הקפיטליזם, זאת ע”י השגרה של פעולות יום-יומיות.

 

בשכונת נווה שאנן בדרום-תל אביב, נבחרה כמקרה מבחן. למרות קרבתה לשדרה המרכזית בתל אביב, שהיא סמל ישראל התאגידית, רובע 8 הינו מקום אחר לחלוטין. האנשים חיים בו צפים ללא קשר, והמבנים הקיימים בו עומדים כפגרים, צללים של זיכרונות עבר, לתרבות אחרת שהתמוססה ונעלמה. מה הופך את האזור למטפח תרבויות שוליים, בעוד שרק כמה רחובות לכל כיוון מנקודת האפס (גינת לוינסקי) תרבויות אלה מתמוססות אל תוך הזרם המרכזי. תרבויות שוליים הן אנטי ממסדיות בהגדרתן וניתן לזהות את שורת המוסדות הממלכתיים שקמלים ומתים ככל שמתקרבים למרכז השוליים.

 תפיסה זו שמתקיימת כפרקטל ברמה האורבאנית, דרך המרחב הנותר בין הבניינים ועד לרמה בין אישית, אך במקום הזה, בו החברה “ויתרה” על אחיזתה, מתקיימים האנטי - מוסדות כמראה למוסדות התאגידיים, בצורה המזוככת והטהורה ביותר של אינטראקציות חברתיות. כיום תרבות אחרת אוחזת במרחב, זוהי תרבות השוליים, המקיימת את עצמה בין אותם הפסאדות המתות ומתקיימת במרחב שנתפס ע”י רבים כשארית.

 

התערבות במרחב זה, ויצירת ביטוי ארכיטקטוני חדש לאותם מוסדות החברתיים המקיימים במקום, הפרויקט מציע טיפוס בניין מוסדי חדש, דרך פירוקו בין אזורי השארית וכתוצאה, יציקת תוכן חדש למיכלים הריקים אותם אנחנו מכירים כבנייני שכונת נווה שאנן.

 

 

bottom of page