top of page

City Hole | על מוסד העירייה

 

 

 

שם הסטודנט: אבי סרור

מנחה: אדר' צבי גרש

מיקום: באר שבע

הפרויקט מבקש לעסוק בחקר תופעת המוסד והמוסדיות, והרלוונטיות שלהם בימינו.

לאחר חקירה שנערכה בתחילת העבודה על הפרויקט הגעתי להגדרה כי המוסד הנו הגורם המקשר בין החברה לבין רעיון מסוים. המוסד עושה זאת באמצעות המוסדיות דהיינו, קיבוע  רעיונות ועקרונות לכדי מסגרת קשיחה המהווה את שלד המוסד. במהלך המחקר הגעתי לשתי תובנות חשובות: 1.לצורך מימוש שליחותו, על המוסד לאפשר בתוכו קיומם של חללים ריקים - 'voids', שניתן יהיה לחדור לתוכם ולקיים בהם מרחב ביקורתי, אשר ישאל שאלות על המוסד. כך הרלוונטיות של המוסד ותפקודו בהקשר החברתי והאתי תהיה נתונה תמיד לביקורת הציבור וכך הוא יוכל להתחדש. 2  .האפשרות לקיומו של מרחב ביקורתי לבדו אינה מספקת. גם המוסד כגוף, חייב לשמור תמיד על המתח שבין קבעון להתחדשות, באמצעות שאילת שאלות תמידית.

לשם כך עליו לקחת 'מרחק ביקורתי' מעצמו. מרחק המאפשר למוסד להתבונן על עצמו מזווית מעט שונה. המוסד צריך 'להתפרק' ולהתערות בתוך החברה שסביבו.

המקום בו בחרתי לממש רעיון זה הוא העיר באר שבע. העיר, שנוסדה בראשית המאה הקודמת, מורכבת מגרעין היסטורי ומשכונות שצמחו עם קום המדינה, ללא קשר לעיר העתיקה, וללא קשר האחת לשנייה. במרוצת השנים, התפתח בעיר ציר מוסדי, המכיל בין היתר אוניברסיטה, בית חולים, שירותים ממשלתיים ואזור עסקים.בלבו של אזור זה ממוקמת עיריית באר שבע. במקביל, הלכה העיר והתפשטה ברדיאל לכיוון מערב, כאשר האזורים הממוקמים ממזרח לציר המוסדי נזנחים ונשארים מאחור.

כיום, מגמת ההתחדשות והתנועה העיקרית של העיר באר שבע נעה ממערב לשדרות רגר, ציר התנועה הראשי של העיר, ובפיתוח מאסיבי פריפריאלי של אזורי קניות, המרוקנים מלבה של העיר כל פעילות עירונית משמעותית.

בליבו של הציר המוסדי, מצוייה עיריית באר-שבע.

בימינו,שאלת הרלוונטיות של מוסד העירייה מקבלת משנה תוקף. את עיקר הקומוניקציה של העירייה עם תושביה תפסו גופי ניהול חיצוניים ולא מעט מהאזרחים כלל לא באים עמה במגע.

לאור תובנות אלה מתמקד הפרויקט במוסד העירייה ובציר שדרות שז"ר-המשחררים העובר בסמיכות לה, בכיוון מזרח-מערב. דרך זו עוברת דרך גרעינה התרבותי הראשוני של באר שבע המודרנית  ודרך אחת משכונותיה הראשונות – ("שכונה א'). הפרויקט מבקש לתת פרשנות חדשה למוסד העירייה, כאחראית על קישור החברה לרעיון העירוניות, ואל המרחב הגיאוגרפי בו היא נטועה, המדבר. הפרויקט מציע תשריט מרחבי צפוף vהמכיל רצף של חללים ריקים 'voidsvoids'. תשריט בו המוסד והחברה שזורים זה בזה במארג בנוי אחד. מוסד העירייה יתפרק סביב דפנות הככר, שיהיו מחוררים ומוצלים, ויזמינו פעילויות מגוונות, תוך ממשק מתמיד עם יחידות מגורים ומסחר. בקצה הככר ימוקם מגדל העירייה, מגדל אשר הפונקציה היחידה שתשכון בו תהיה אולם מועצת העיר והוא כולו יהיה סמל ייצוגי לקשר שבין האדם למדבר.

bottom of page